ANNE BABALARA KISA KISA
Ø Çocuğunuzun küçük hatalarını büyütmeyin. Hatalarından ders çıkarmasına, yeni şeyler öğrenmesine yardım edin. Küçük hatalarını büyük hataların sigortası olarak görün.
Ø Ona seçme hakkı tanıyın. Örneğin “Bir enstrüman çalmanı biz de çok isteriz. Keman ya da gitar mı çalmak istiyorsun? Bunun seçimini sen yap.” diyebilirsiniz. Böylece sorumluluk alma konusunda cesaretlenecek, özgürlük duygusu gelişecektir. Karar verme becerisi gelişen çocuğunuzun kendi hayatını denetleme becerisi de gelişecektir.
Ø Süreç içinde doğru seçenekler için gösterilen çabayı mutlaka övün. Örneğin; sınava hazırlandığı halde başarısız olan çocuğunuzun neden başarısız olduğunun analiz edilmesi bir dahaki sefer süreci daha iyi kontrol etmesini sağlayacaktır.
Ø Çeşitli problem durumları tasarlayarak olası sonuçlarla ilgili tahminlerde bulunmasını isteyin. Sonuçları tahmin etmek ona problem oluşmadan önce durumları değerlendirme fırsatını verir. Böylece daha sağlıklı kararlar alır. Sonuçları tahmin edebilen birinin , davranışları üzerinde özdenetim kurma olanağı verir.
Ø Onu koşulsuz sevin ve sevginizi ifade edin. Sevildiğini hissettiğinde sizi memnun etmek için insiyatif kullanacaktır. Unutulmamalıdır ki koşullu sevgi uzun vadede istenmeyen davranışları pekiştirmektedir. Koşullu sevilen çocuklar sizin denetiminize açıktır. Sizi mutlu etmek için kendi insiyatiflerine uygun olmayan davranışlar sergileyebilirler. Bu da dıştan denetimli çocuklar anlamına gelir.
Ø Tutarlı olun. Bir gün izin verdiğiniz bir davranışa başka gün izin vermemeniz onu şaşırtacak ve koyduğunuz sınırlara tepkide bulunup olumsuz davranışlar göstermesine neden olacaktır. Tutarsız davranışlar, çocukların insiyatif geliştirmesine engeldir.
Ø Ona güvenilir bir çevre hazırlayın. Keşfetmesine imkan tanıyacak, meraklarını giderecek girişimlerini destekleyin. Korkarak alacağı kararların ne size ne de ona faydasının olacağını unutmayın.
Ø Rasyonel olun. Kızgınlık, korku ya da intikam duygularıyla harekete geçmeyin. Zor durumlarda gerçekçi olmayı başaramayan ve duygularına düşen anne babaların çocuklarının özdenetim becerilerinin yeterince gelişemeyeceğini aklınızdan çıkarmayın.
Ø Fiziksel cezalar vermeyin. Bu tür cezalar dıştan denetimli çocuklar yetişmesine neden olur. Çocuklar sadece bu tür bir cezayla karşılaştığı zaman engellenmiş olur. Üstelik fiziksel cezalar bir süre sonra caydırıcılık özelliğini yitirir, “dayak arsızı” denilen cezalar yetişmesine sebep neden olur.
Ø Sınırları belirgin bir yaşam alanı oluşturun. Her zaman, her yerde içinden geldiği gibi davranamayacağını, çevresinin ihtiyaçlarını ve hassasiyetlerini de gözetmesi gerektiğini vurgulayın. Örneğin bir apartman dairesinde müziğin sesini sonuna kadar açamayacağını; fakat bir dağ evinde daha rahat hareket edebileceğini anlatın. Sınırların çevreye ya da duruma göre esneyebileceğini belirtin.
Adres:
Akdeniz Mahallesi Fatih Caddesi No.15 Mezitli/ MERSİN
Telefon
0 324 357 50 20