Devamszıklık Metni
ŞEHİT FATİH SOYDAN ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ
ÖĞRENCİ DEVAMSIZLIĞI BİLGİLENDİRME METNİ
Sayın Veli, devamsızlık, eğitim hakkını sınırlayan hatta çocuğun okulu terk etmesine etki eden bir sürecin başlamasına neden olmaktadır. Zorunlu öğrenim çağındaki çocukların okula devamlarını sağlamak eğitimin paydaşı olan bütün kesimlerin ortak yükümlülüğüdür. Devamsızlığın ortadan kaldırılabilmesi, tüm paydaşların devamsızlık ve okul terkine ilişkin farkındalıklarının artırılması ve bu paydaşların devamsızlık nedenlerini gidermeye yönelik ortak girişim ve çabaları ile mümkün olabilir. Çocukların okul içerisinde bulunmaları, okuldan kazanımlarının yanında dışarıdan gelebilecek her türlü riske karşı korunmalarını da sağlamaktadır. Ancak çocukların okuldan uzak kalmaları her yönüyle gelişimlerini olumsuz etkilerken aynı zamanda uygun önleme ve müdahale programlarıyla zamanında karşılaşmalarını da güçleştirmektedir. Okul yönetimi ve devamsızlık için oluşturulan kurul sizleri özellikle devamsızlıkla ilgili bilgilendirme gereği duymuştur.
222 Kanun Numaralı İlköğretim ve Eğitim Kanununun;
Madde 52 – Her öğrenci velisi yahut vasisi veya aile başkanı çocuğunun mecburi ilköğretim kurumuna muntazaman devamını sağlamakla ve özrü yüzünden okula gidemeyen çocuğun durumunu en geç üç gün içinde okul idaresine bildirmekle yükümlüdür.
Madde 55 – Hastalık, sel, kar, deprem ve yangın gibi okul idaresince takdir edilecek sebeplerle okula gelemeyen öğrenciler izinli sayılırlar. Bu hallerin dışında;
a) Çocuğunu okula göndermeyen;
b) Verilen izin müddetini geçiren;
c) Geç nakil yaptıran;
d) Okul çevresi dışına çıkarak izini kaybettiren;
e) Çocuğunun devamsızlık durumunu özürsüz olarak zamanında okul idaresine bildirmeyen;
Öğrencinin veli veya vasi veya aile başkanları, okul idaresince köylerde muhtarlığa, diğer yerlerde mülki amirliğe hemen bildirilir. Muhtarlar ve mülki amirler en geç üç gün içinde durumun veli veya vasi veya aile başkanlarına tebliğini sağlarlar. Yapılan tebliğde okulca kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi hâlinde idarî para cezasıyla cezalandırılacağı bildirilir.
Madde 56 – Muhtarlıkça veya mülkî amirce yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye okul idaresince tespit edilen çocuğun okula devam etmediği her gün için 15 (onbeş) Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen çocuğun veli veya vasisine 500 (beşyüz) Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Madde 57 –Okul idareleri ve mülkî amirliklerce bu Kanuna göre usulen sorulacak sorulara cevap vermekten kaçınanlar ile gerçeğe uymayan beyanda bulunanlara 100 (yüz) Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Madde 59 – İlköğrenim çağında olup da mecburi ilköğretim kurumlarına devam etmeyenler, hiçbir resmi ve özel iş yerinde veya her ne surette olursa olsun çalışmayı gerektiren başka yerlerde ücretli veya ücretsiz çalıştırılamazlar.
Anayasanın 42. maddesi gereği; kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur.
M.E.B. Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 18 göre, bir derse girdiği hâlde bir veya daha fazla derse özürsüz olarak girmeyen öğrencinin devamsızlığı yarım gün sayılır.
Öğrencinizin okula devamını sağlamanız konusunda hassasiyet göstermenizi, geçerli bir mazereti bulunuyor ise (doktor raporu vb.) belgesini okulumuza teslim etmenizi, aksi takdirde 222 sayılı ilgili Kanunun 56. maddesi uyarınca para cezası ile cezalandırılacağınızı hatırlatırız.
Adres:
Akdeniz Mahallesi Fatih Caddesi No.15 Mezitli/ MERSİN
Telefon
0 324 357 50 20